Laster Hendelser

Event Navigation

Østerdalsmusikk nominert til Spellemann!

« All Events

Nominert til Spellemann!

9. februar 2016, 08:00 - 3. mars 2016, 17:00

Organized by:

Vi hentet fram igjen magien fra kultalbumet fra 1975, og la til dagens mest profilerte jazz- og folkemusikere fra Innlandet i konserter i 2012–15. Konsertinnspillingene er utgitt på cd. I høst ble både 1975- og 2015-innspillingene relansert på dobbel vinyl – og denne utgivelsen er nå nominert til Spellemann!

Osterdalsmusikk øving på NMH
Prosjektstart: Fra øvingene på Norges Musikkhøgskole i 2011.

Med en krysning av tradisjonell folkemusikk og toneangivende jazzmusikere, satte albumet Østerdalsmusikk spor i norsk musikkhistorie i 1975.  Torbjørn Bækkevold hos oss i Musikk i Hedmark tok i 2011 initiativ til formingen av et nytt Østerdalsmusikk. Han kom på ideen en kveld han rota i den gamle platebunken sin i en bod. – Det var som å finne gull!, sier han.

Torgrim Sollid
Konsentrert: Torgrim Sollid før konserten i Falun.

Torgrim Sollid var en av drivkreftene bak prosjektet, både i 1975 og 2012–15. For Sollid var det viktig at det var musikere fra Hedmark som ble involvert: – Jeg tenkte meg lenge og nøye om før jeg takket ja til å bli med på prosjektet da Torbjørn Bækkevold i Musikk i Hedmark la det frem. Det at Torbjørn sa at vi skulle ha med musikere fra Hedmark, fikk meg til å takke ja. Tanken på å spille med mange spennende og dyktige musikere som jeg ikke hadde samarbeidet med før var også et viktig element i den beslutningen. Jeg er opptatt av at musikken som lages skal være en sum av de som har vært med på plata – og det føler jeg at vi har fått til på nyinnspillingen.

– Det er en folkelig varme over den nye plata som er helt annerledes enn den sylskarpe og nådeløse stilen på albumet fra 1975, forklarer Torbjørn Bækkevold.

Plateomslaget
Østerdalsmusikk 1975: Sylskarp og nådeløs.

Bokcoveret
Østerdalsmusikken: Satte Østerdalsmusikken på det nasjonale kartet.

I 2015 var det 40 år siden plata Østerdalsmusikk ble gitt ut. Det var også 140 år siden Ole Mørk Sandvik (1875–1976) ble født på Helgøya, mannen som nedtegnet musikken fra Østerdalen i boka Østerdalsmusikken og utga den i 1943. Boka ble utgangspunktet for plata som kom i 1975.

Musikk i Hedmark skal være en plattform for kunstneriske uttrykk som er nye og vågale. Men det er flere bidragsytere som har hjulpet til med å gjøre denne nyinnspillingen mulig og vi ønsker å takke for motet til å være med og satse på et slikt smalt prosjekt; stor takk til Hedmark fylkeskommune, Elverum kommune, Sparebanken Hedmark og Østlendingen!

For mer informasjon, kontakt prosjektleder Torbjørn Bækkevold på 917 46 082 eller torbjorn@musikkihedmark.no

 

Les mer om plateutgivelsene på NORCDs nettside >

«1975-albumet Østerdalsmusikk er en av disse pålene som det utvidede norske jazzbegrepet gjennom de siste 40 årene hviler på.»
Les hele plateanmeldelsen på Jazz i Norge >

«Østerdalsmusikk er et begrep i norsk jazz som har levd i mange år.»
Les mer på Salt Peanuts >

«Oppfølgeren til det legendariske albumet Østerdalsmusikk er endelig kommet.»
Les mer på Wimp >